‘Tsezame’ tegen Alzheimer

Een keur aan Limburgse artiesten heeft meegewerkt aan de opname van het liedje ‘Tsezame’, dat donaties moet helpen genereren voor Alzheimeronderzoekfonds Limburg. Initiatief is van Paul Weelen, die het liedje schreef en produceerde. Artiesten als Beppie Kraft, Jack Vinders, Guido Frissen, Nicole van Weert-Deitz, Ivo Rosbeek, Martin Hurkens, Fiorenza Ruijters, Dwayne Horbag, Hans Emmen, Mella Klaessen, Ed Gravée, Evelien Snackers (van Sneckers) en last but not least violist Enzo Kok hebben hun medewerking verleend. In het koor zingen Jo Smeets, Weerwaas, Eveline Moonen en Baltus & Co mee.

De opname is gemaakt op donderdag 23 augustus 2018 de Marlstone Studio in Ulestraten.  Britt Beckers, student AV-Productie/Filmmaker maakt een video van de opnameavond, die op YouTube e.d zal worden verspreid. ( bekijk beneden de video)

‘Alle muzikanten en de platenmaatschappij hebben iets betekend in de loop van de 40 jaar die mijn eigen muzikale carrière al duurt. En voor zover dat niet het geval is: ik wil me inzetten voor jong talent. In het kader van mijn eigen jubileum heb ik ook gekeken naar de ruim 1500 liedjes die ik in de afgelopen decennia schreef. Tsezame is het slotlied van de musical Sjies in de bóks en gaat over vrede, herinneren en gedenken en de kracht van samenwerken. Ideaal dus om voor zo’n actie in te zetten, zeker in december waar kerstmis en het samenzijn en samen vieren zo belangrijk zijn,’ zegt Paul Weelen. ‘Steeds meer mensen krijgen met dementie te maken, zo niet persoonlijk, dan toch in hun naaste omgeving. Vandaar dat dit centrum onze steun verdient. De toezeggingen van de artiesten liepen snel binnen en ook de medewerkers van Alzheimeronderzoekfonds Limburg zijn enthousiast.

Tsezame is in het Kerkraads geschreven. Maar iedere artiest zingt in zijn eigen variant van de erkende Limburgse streektaal. In die zin is de titel van het liedje natuurlijk ook een wenk naar de kracht van de diversiteit in onze provincie. Het refrein wordt in het Kerkraads gezongen. Voor het eerst dat Beppie Kraft in het Kerkraads zingt! En vele andere artiesten ook.

Alzheimeronderzoekfonds Limburg maakt zich sterk voor medisch-wetenschappelijk onderzoek van Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+. Alzheimer Centrum Limburg bevordert het verkrijgen, toepassen en verspreiden van kennis over gezond cognitief verouderen, vergeetachtigheid en dementie. Onderzoek dat de kwaliteit van leven verbetert van zowel patiënten als hun naaste familie.

Geef een reactie

error: Content is protected !!